Vontura
Wat zijn wireframes en waarvoor worden ze gebruikt?

Wat zijn wireframes en waarvoor worden ze gebruikt?

Wireframes is een term die wij vaak gebruiken en ook toepassen. Maar wat houdt een wireframe nu precies in? Waarvoor en vooral waarom gebruiken wij wireframes bij het ontwikkelen van webwinkels, webapplicaties of websites? In dit blog item leggen we dit allemaal uit.

Wat zijn wireframes

Een wireframe is een blauwdruk van de uiteindelijke website. Hierin worden geen kleuren, foto’s of andere styling elementen gebruikt, zelfs geen uiteindelijke teksten. Het is echt een blanco papier/ document met alleen lijnen. De focus ligt meer over hoe iets moet werken en hoe dit het gemakkelijkst door de gebruiker bereikt kan worden. De focus ligt op de volgende punten:

  • Structuur - hoe de pagina’s aan elkaar gekoppeld zijn
  • Layout - op welke plek de elementen getoond worden
  • Navigatie - waar worden navigatie items (ook call-to-action buttons) getoond
  • Processen - hoe processen moeten verlopen

Voordelen van wireframes

Een groot voordeel van wireframes is is dat je gemakkelijk meerdere varianten kunt maken. Wij kiezen bewust voor om de wireframes met een fineliner / pen te ontwerpen. Hierdoor kunnen we elementen niet aanpassen, want het element is niet voor niets zo geschetst.

Vooral bij het ontwerpen van een proces is een wireframe een uitkomst om veel tijd en geld te besparen. Bijvoorbeeld een bestelproces kan op meerdere manieren verlopen, maar wat is nu het beste in dit geval? Doormiddel van een wireframe kan dit gemakkelijk getest worden zonder dat het gehele proces ontworpen en ontwikkeld moet worden. Tijdens het ontwerp proces kom je altijd handelingen, elementen tegen die heel erg logisch lijken maar als je een stap verder erover nadenkt ze toch niet zo logisch zijn.

Gemakkelijk en snel problemen tackelen

Bij een wireframe maken wij altijd een document waar de processen stap voor stap worden uitgelegd refererend naar de wireframes. Pas wanneer de wireframes goedgekeurd is door jou worden de wireframes omgezet naar een ontwerp met kleuren, afbeeldingen en webteksten. Nu komt er direct een ander groot voordeel om de hoek kijken. Doordat de processen zijn vastgelegd kan er direct gestart worden met het ontwikkelen van de webwinkel, website of webapplicatie. Dit leidt weer tot tijdsbesparing en de programmeur weet precies wat er ontwikkeld moet worden

Heb je ook een super idee waarvoor wireframes nodig zijn?  Neem vrijblijvend contact met ons op om samen de mogelijkheden te bekijken!