Vontura B.V.
Google Chrome markeert websites zonder HTTPS vanaf Juli als ‘onveilig’

Google Chrome markeert websites zonder HTTPS vanaf Juli als ‘onveilig’

Vanaf Juli gaat Google Chrome websites zonder HTTPS verbinding markeren als onveilig om de bezoeker duidelijk te maken dat er mogelijk gegevens onderschept kunnen worden door kwaadwillende partijen

De webbrowser Google Chrome gaat vanaf juli websites zonder een SSL certificaat markeren als onveilig. Dit heeft Google 9 februari op hun blog bekend gemaakt.

Wat is HTTPS?

HyperText Transfer Protocol Secure, beter bekent als HTTPS, is een protocol voor het afhandelen van aanvragen tussen de bezoeker (browser) en de server (webserver). Het lijkt veel op HTTP, HyperText Transfer Protocol, het grote verschil is de “S” van “Secure” ook wel veilig.

Bij HTTPS worden de gegevens versleuteld verstuurd. Hierdoor kunnen kwaadwillende vrijwel onmogelijk weten welke gegevens verstuurd worden. Dit is bij HTTP niet het geval, wanneer iemand de gegevensstroom onderschept, bijvoorbeeld wanneer je inlogt op een website, kan de kwaadwillende de gegevens zien. Bij een HTTPS verbinding kan de kwaadwillende de gegevens wel zien, maar omdat deze versleuteld zijn hier niets mee.

81 van de top 100 sites gebruikt HTTPS

Vroeger werd een HTTPS alleen gebruikt bij het uitwisselen van privacy-gevoelige informatie zoals NAW gegevens en bij betalingstransacties. In deze tijd is het echter de huidige standaard.

Hoe zie ik of mijn website het HTTPS protocol gebruikt?

Je kunt zien of jouw website op HTTPS draait doormiddel van het het groene slotje in de adresbalk in je webbrowser. Zie onderstaande afbeelding. Mocht jouw website nog geen HTTPS verbinding hebben, neem dan direct contact met ons op zodat wij deze installeren voor jouw website, webshop of webapplicatie.

HTTPS verbinding

HTTPS en SEO

Voor Google is privacy een belangrijk onderwerp. Hierdoor vinden ze het ook belangrijk dat jij je website goed beschermt doormiddel van een HTTPS verbinding. Google kondigde aan dat een HTTPS verbinding een belangrijk ranking punt is. Je website scoort dus hoger wanneer je deze hebt.

Markering websites zonder HTTPS

Vanaf Juli gaat Google de bezoekers van websites actiever waarschuwen dat de website niet veilig is dus er een kans is dat je gegevens worden onderschept door derden. Dit zal getoond worden door, in plaats van een groen slotje en veilig, door een uitroepteken en niet veilig. Google wilt hiermee bereiken dat website eigenaren sneller overstappen van HTTP naar HTTPS.

Google Chrome http verbinding

 

Nieuwe websites, webshops of webapplicaties gebruiken bij ons standaard het HTTPS protocol. Mocht jouw website nog geen HTTPS verbinding hebben neem dan direct contact met ons op.